Nederlandstalige makelaars in Tenerife
Zoekfuntie
Nieuwe ontwikkelingen

Clear Blue Skies Group S.L.

Adres (link naar de kaart):
C/. Bruselas, C.C. Fañabé Plaza 129,
38660, Adeje,
Santa Cruz de Tenerife, Spanje.

Phone: +34 922 71 47 72, .

Openingstijden:
Ma - do: 9.30 – 17.30
Vrijdag: 9.30 – 17.00
Zaterdag: 10.00 - 13.00
Zondag: Alleen op afspraak


 

Een woning kopen op Tenerife

Samengesteld door Alan Nicolson en Paul Stokes, senior partners van Clear Blue Skies Group SL, internationale makelaars in het zuiden van Tenerife.

 

De voordelen van leven op Tenerife

Er zijn grote voordelen verbonden aan de aankoop van een eigendom op Tenerife. 

Het meest voor de hand liggende  is natuurlijk het aangename klimaat het ganse jaar door, maar Tenerife heeft zo veel meer te bieden. De extreem lage kost van het leven, de prachtige bergen en dennenbossen of gewoon de rustige levensstijl van zowel buitenlanders als lokale bevolking zijn slechts enkele redenen waarom het gezellig vertoeven is op het “eiland van de eeuwige lente”. 

Veel mensen dromen ervan hun drukke levensstijl even op zij te kunnen schuiven om hier van het aangename subtropische klimaat te komen genieten en er is dan ook een aanhoudende vraag naar onroerend goed, vooral in de buurt van Playa de las Americas. 

Er zijn echter tal van subtiele verschillen in de manier waarop eigendom wordt verhandeld in Spanje en de Canarische eilanden en enige voorzichtigheid is geboden bij de aankoop van vastgoed in het buitenland.

 

Hoe worden eigendommen verkocht?

De meeste eigendommen worden verkocht door immokantoren en worden meestal aangeboden via een aantal verschillende agenstschappen, aangezien hier geen exclusiviteit bestaat. Het is dus zeker de moeite waard om even rond te kijken of hetzelfde eigendom niet wordt aangeboden tegen een lagere prijs door een ander kantoor, aangezien commissies kunnen verschillen.

Wanneer u een advertentie ziet van een woning op de website van een van de kantoren, kan een afspraak gemaakt worden met de eigenaar door een van de vertegenwoordigers van dit agentschap om het eigendom te bezoeken. Indien u geïnteresseerd bent in de aannkoop hiervan, kan u een bod doen via deze makelaar. Eigenaars van vastgoed op Tenerife kennen de waarde van hun eigendom, maar er wordt in de meeste gevallen wel nog onderhandeld over de prijs. De makelaar zal bemiddelen tijdens de onderhandelingen 

Het is hier gebruikelijk dat vastgoed gemeubeld verkocht wordt aangezien de meeste verkopers voor de een of de andere reden het eiland verlaten.

Hou er rekeing mee dat je op jezelf aangewezen bent om de staat van het eigendom in te schatten maar onthoud eveneens dat de bouwnormen hier drastisch verbeterd zijn tijdens de laatste 10-15 jaar, dus de kans op verborgen verbreken bij een recentere woning ligt een stuk lager.

 

Wat is de procedure voor de aankoop?

Indien uw bod aanvaard wordt moet u een voorschot van 10%  betalen om dit bod te officialiseren. Het is verstandig om op dit moment over te gaan tot de benoeming van een advocaat die onafhankelijk is van de makelaar. Als de agent aangeeft dat er geen behoefte is aan een advocaat, raden wij u aan zorgvuldig te overwegen of u wenst door te gaan met deze makelaar. 

De kosten van een advocaat ter plaatse bedragen ongeveer 1500€ á 2000 €. 

U kunt het voorschot best storten op de rekening van het agenstschap, van uw advocaat, of op de rekening van de advocaat van de verkoper. Deze houdt dit voorschot in pacht tot de ondertekening van het definitieve contract bij de notaris.  Stort dit nooit rechtstreeks op de rekening van de verkoper!

 

En na dat ik de 10% heb betaald?

Na de betaling van het voorschot doet uw advocaat en / of de makelaar onmiddellijk een aanvraag voor een "Nota Simple" bij het lokale kadaster. Dit document geeft aan of er uitstaande schulden zijn op het eigendom zoals bijvoorbeeld een hypotheek. 

Vergeet niet dat u bij de aankoop van een eigendom op Tenerife alle eventuele schulden overneemt! 

Ervan uitgaande dat alles in orde is, zal de makelaar of de notaris overgaan tot het opstellen van de "compraventa" (aan-en verkoop-overeenkomst) Dit document moet zo snel mogelijk worden ondertekend door beide partijen. Het contract wordt opgesteld in het Spaans, maar de meeste  makelaars of advocaten zullen dit samen met u overlopen en indien nodig vertalen. Als u twijfelt aan hetgeen u ondertekent, teken dan niet!

Belangrijk is dat u zich na het ondertekenen houdt aan het overeengekomen tijdstip, anders kunt u uw aanbetaling kwijtraken.

 

De Voltooiing?

Ongeveer  vier tot zes weken later zal de verkoop worden afgerond op het kantoor van een plaatselijke notaris. Deze controleert en bevestigt de bepalingen en voorwaarden in het contract. 

Het is bij wet verplicht dat koper(s) en verkoper(s) persoonlijk aanwezig zijn wanneer het contract bij de notaris wordt getekend. Als u door de een of de andere reden niet aanwezig kan zijn moet u een volmacht toekennen aan iemand die u zal  vertegenwoordigen (advocaat, makelaar, vriend etc).

U wordt gevraagd de gegarandeerde bankcheques voor te leggen voor het totaal van de overeengekomen verkoopprijs. Indien de verkoper een hypotheek heeft zal de bank bij de onderteking aanwezig zijn om de hypotheek officieel te annuleren. De verkoper betaalt op dat moment zijn uitstaande schuld aan de bank.

Indien de verkoper niet-resident is, zal hij  3% van de totale verkoopprijs  betalen aan de fiscus. Wanneer blijkt dat hij geen belastingen verschuldigd is, krijgt hij deze terugbetaald. De rest van het bedrag wordt rechtstreeks betaald aan de verkoper. 

Voorzichtigheid is geboden bij het overschrijven van grote bedragen naar uw plaatselijke rekening, aangezien Spaanse banken hiervoor hoge bedragen aanrekenen. Kosten ten belope van een paar duizend Euro zijn niet ongewoon.

 

Welke extra kosten moet ik betalen?

Uw advocaat moet ook over voldoende fondsen beschikken  om de belasting en kosten die voortvloeien uit de transactie te dekken. Deze verdelen zich als volgt:

  1. Overdrachtsbelasting : 6,5% van de waarde van de transactie (voor bestaande woningen). 
  2. Notaris en registratiekosten circa  2000€.
  3. Advocaat : ongeveer 2000€, met inbegrip van de overgang van nutsvoorzieningen.

Op een woning van € 200.000 zou dit normaal gesproken ongeveer 8% bedragen, maar uw advocaat zal waarschijnlijk voor de zekerheid 10% vragen dus vergeet niet een overzicht van de kosten te eisen eens alles betaald is.

Opmerking: voor nieuwe eigendommen waar u eerste eigenaar bent, bedraagt de belasting 0,75%  en vanaf 1 juli 2012 moet u tot 7% IGIC (btw) betalen, wat de kosten op een totaal van 7,75% brengt. Een stijging van 1,25%.

De gemeentelijke belastingen bedragen slechts een paar honderd Euro per jaar en het ophalen van het huisvuil gebeurt hier dagelijks, kostprijs 100€/jaar.

Als u in een complex koopt, waar alle appartementen deel uit maken de gemeenschap, moet u maandelijks de communiteitskosten betalen. Deze dienen voor het onderhoud van het zwembad, de tuinen, liften en andere gemeenschappelijke zones binnen het complex. 

Elektriciteit wordt maandelijks betaald, water om de twee maanden. Prijzen hiervan hangen af van de grootte van het eigendom maar bedragen gemiddeld ongeveer de helft van wat u thuis betaalt.

Het kan belangrijk zijn een testament op te stellen. Dit kan hier aan een relatief lage prijs en kan u en uw familie een hoop kopzorgen besparen mocht er u ooit iets overkomen.

Na het aanvragen van het NIE nummer (identificatienummer voor buitenlanders) op het politiekantoor rest er je enkel nog te ontspannen, een beetje Spaans te leren, niet te snel rijden, en genieten van je vakantie en je nieuwe eigendom onder de zon!

» Een woning kopen op Tenerife
Populaire zoekopdrachten:


English - Tenerife Property
Español - Inmobiliaria Tenerife
Français - Tenerife Immobilier
Deutsch - Teneriffa Immobilien
© 2021, Clear Blue Skies Group S.L., Privacybeleid, Cookiesbeleid, Immo Tenerife